Skip to main content

De kerngroep Diaconaat wordt kortweg "de diaconie" genoemd.

Het bestuur van de diaconie bestaat uit de voorzitter, secretaris en penningmeester en een aantal diakenen. Diakenen zijn gemeenteleden die benoemd zijn in het ambt van diaken. Zij hebben geheimhoudingsplicht en een belangrijke rol als voortrekker in de diaconale roeping van de gemeente. Die diaconale roeping kun je als volgt samenvatten:

  • delen van wat de gemeente aan gaven geschonken is (niet alleen collectes en giften, maar ook wat mensen zelf of samen voor andere mensen kunnen doen)
  • helpen waar geen helper is
  • als mensen rondom Jezus opkomen voor vrede en gerechtigheid

Om haar werk goed en onafhankelijk te kunnen doen, mag de diaconie zelfstandig besluiten nemen. Jaarlijks stelt de penningmeester een begroting en jaarrekening op, die aan de kerkenraad ter goedkeuring worden voorgelegd.

Behalve de diakenen zijn er allerlei diaconale werkgroepen binnen de diaconie:

Diaconie organogram boom

Door haar werk is de diaconie ook gesprekspartner voor andere organisaties op maatschappelijk terrein. Er is samenwerking met en/of (financiële) ondersteuning aan de volgende organisaties: Stichting Schuldhulpmaatje, Stichting Schuldhulp Utrechtse Heuvelrug (SHM), Stichting Voedselbank Utrechtse Heuvelrug, Stichting Timon, Het vakantiebureau. Daarnaast is er samenwerking met de gemeente Utrechtse Heuvelrug (o.a. Sociale Dorpsteams) en is er deelname aan het Netwerk Minima. Ook maakt de diaconie deel uit van het Diaconaal Platform Utrechtse Heuvelrug.

Giften zijn welkom. Wilt u het doel van de gift vermelden?

Contactgegevens en bankrekeningnummer staan op de contactpagina onder hoofdstuk Diaconaat. : NL14 RABO 0385 2175 52 t.n.v. Diaconie Protestantse Gemeente te Doorn met vermelding van het doel.

Mail voor meer informatie naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


Onze activiteiten zijn terug te vinden in de tegelbalk hieronder. 'Schuif eens rond'  en klik op een tegel voor meer informatie.

Kerngroep Diaconaat

Erediensten

Wereldwijd vieren christenen het Heilig Avondmaal, ook bekend als de Maaltijd van de Heer. Deze bijzondere maaltijd heeft een diepe betekenis en symboliek. Christus nodigt ons persoonlijk uit, en uit liefde gaf Hij Zijn leven om ons te bevrijden.

In onze gemeente verzamelen we ons rond de avondmaalstafel, waar brood en wijn of druivensap staan. We herinneren ons dat Jezus zelf brood en wijn vergeleek met Zijn lichaam en bloed. De voorganger breekt het brood en schenkt de wijn in. De gemeente ontvangt een stukje brood en een bekertje druivensap.

Een van de Avondmaalsvieringen vindt plaats tijdens de Oogst- en Maaltijdsdienst in november. De Avondmaalsgroep zorgt voor een goed verloop van deze heilige gebeurtenis.

Kerngroep Diaconaat

Het doel van de werkgroep Kerk in Actie/Zending, Werelddiaconaat en Ontwikkelingssamenwerking (KIA/ZWO) is om geïnspireerd door Jezus Christus te delen wat ons gegeven is, om hoop te bieden en mensen tot hun recht te laten komen. De commissie moedigt ons aan om onze blik te verruimen en aandacht te hebben voor minder bevoorrechte groepen in Nederland en wereldwijd. Jaarlijks wordt hiervoor een collecterooster opgesteld met projecten op het gebied van Zending, Werelddiaconaat en Ontwikkelingssamenwerking  

 

 

 

 

Kerngroep Diaconaat

De Werkgroep Verborgen Armoede heeft als doel om huishoudens die het financieel moeilijk hebben te ondersteunen via eenmalige financiële interventies. Dit kan bijvoorbeeld gaan om noodzakelijke reparaties van apparatuur of de aanschaf van een fiets of wasmachine die het beperkte budget van deze huishoudens te boven kunnen gaan.

Jaarlijks verzorgt de werkgroep een kerstactie, waarbij een kerstattentie in de vorm van waardebonnen wordt bezorgd bij geselecteerde adressen. Als de financiële middelen het toelaten, organiseren ze ook een zomeractie. Met deze actie geven ze gezinnen met jonge kinderen, die met weinig rond moeten komen, een financiële bijdrage zodat ook zij een leuk dagje uit kunnen organiseren.

De werkgroep is afhankelijk van giften en collecte-opbrengsten van onder andere de Maartenskerkgemeente en bijdragen vanuit de Caritas parochie Sint Maarten. Als u een gift wilt doen aan de werkgroep Verborgen Armoede, kunt u uw bijdrage overmaken naar de bankrekening van de diaconie (zie hierboven) onder vermelding van “Gift Verborgen Armoede”.

Heeft u een hulpvraag voor financiële ondersteuning? Mail naar verborgen armoede. Het mailadres vindt u op de contactpagina bij Kerngroep Diaconaat. Er wordt dan contact met u opgenomen.

Kerngroep Diaconaat

Onze senioren komen maandelijks samen, verenigd door vriendschap, nieuwsgierigheid en een verlangen naar gezelligheid. Deze bijeenkomsten zijn meer dan alleen sociale evenementen; ze vormen een levendige traditie waarin ervaringen worden gedeeld, herinneringen worden opgehaald en nieuwe vriendschappen worden gesmeed.

De programma's variëren tussen themamiddagen, uitgaansdagen, maaltijden, etc. Deze bijeenkomsten zijn niet alleen een gelegenheid om te vieren, maar ook om elkaar te steunen. We delen onze zorgen, lachen om kleine ongemakken en bieden een luisterend oor. De band tussen de senioren groeit met elke ontmoeting, en we weten dat we nooit alleen zijn.

Dus, als je ooit een groep vrolijke senioren ziet samenkomen, weet dan dat er meer achter die glimlachende gezichten schuilt dan alleen gezelligheid.

 

 

 

 

 

Kerngroep Diaconaat

Heeft u hulp nodig voor bijvoorbeeld autovervoer of begeleiden naar het ziekenhuis of de specialist, een boodschap doen of medicijnen ophalen? In dat geval kunnen wij hulp bieden.

Heeft u hulp nodig? Mail of bel naar noodhulp. De contactgevens vindt u op de contactpagina onder kerngroep Diaconaat.

Kerngroep Diaconaat

Als u slecht ter been bent, kan halen en brengen naar de eredienst op zondagmorgen een enorme hulp zijn.  Gemeenteleden halen u vooraf van huis en brengen u na afloop weer thuis.

Heeft u behoefte aan vervoer? Het mailadres of telefoonnummer staat op de contactpagina onder kerngroep Diaconaat.

Kerngroep Diaconaat

Jaarlijks wordt in november de Oogstdienst gehouden, samenvallend met de Maaltijddienst.

Door en voor gemeenteleden worden in de week voorafgaand aan de dienst bakjes met fruit gevuld. Na afloop van de dienst worden deze bakjes meegenomen door gemeenteleden en uitgereikt aan gemeenteleden die een steuntje in de rug kunnen gebruiken.

Een belangrijk onderdeel van de Oogst- en Maaltijddienst is de viering van het Heilig Avondmaal. Lees hier de informatie over onze Avondmaalsvieringen.

Kerngroep Diaconaat

Samen met andere organisaties zet Vluchtelingenwerk zich in voor een gastvrije en ondersteunende gemeenschap voor mensen die op de vlucht zijn. Laten we blijven streven naar een wereld waarin niemand aan zijn lot wordt overgelaten en waarin we elkaar helpen, ongeacht onze achtergrond.

 

 

 

Kerngroep Diaconaat

Elke week tijdens de kerkdienst staan er twee boeketten klaar. Deze zijn bedoeld voor mensen die ziek zijn, in het ziekenhuis hebben gelegen, of wat troost en meeleven kunnen gebruiken. Voorafgaand aan de dienst kunnen gemeenteleden hun naam op de begeleidende kaart schrijven.

Na de eredienst worden de bloemen bezorgd door één van de diakenen en iemand van onze gemeente. Op deze manier laten we zien dat we als kerk naar elkaar willen omzien en aandacht voor elkaar hebben. Want ‘de kerk’ zijn we met en voor elkaar. 

Kerngroep diaconaat

Tijdens Koningsdag organiseert Het Zonnehuis een fruitactie. Gemeenteleden stellen fruitschalen samen en plaatsen deze op de afdelingen. De hoeveelheid fruit per schaal stemt overeen met het aantal personen op de afdeling. Deze actie is bedoeld voor alle bewoners, niet alleen voor kerkleden. Ook rond Kerst vindt een vergelijkbare actie plaats.

Kerngroep diaconaat

groenkerkAls onderdeel van onze dienst aan de wereld voelt onze kerk zich geroepen om zorg te dragen voor de aarde en actie te ondernemen om deze leefbaar te houden en door te geven aan toekomstige generaties.

Sinds 2013 zijn we een Groene Kerk. Dit betekent dat we ons actief inzetten voor duurzaamheid, sociale rechtvaardigheid en het vergroenen van onze gemeenschap. Zo hebben we een Groene Kerkpagina in ons kerkblad Kruispunt, ruimt het Prikkersgilde Maartenskerk maandelijks afval op rondom onze kerk en in het centrum van Doorn, repareren we allerlei spullen in het Repaircafé en organiseren we activiteiten onder de vlag van Ontmoeten en Verdiepen.

 

Kerngroep Diaconaat

groenkerkAls onderdeel van onze dienst aan de wereld voelt onze kerk zich geroepen om zorg te dragen voor de aarde en actie te ondernemen om deze leefbaar te houden en door te geven aan toekomstige generaties. Daarom ruimen we eens per maand afval op rondom onze kerk en in het centrum van Doorn.

Lees alles over het Prikkersgilde in het thema Ontmoeten.

 

Kerngroep diaconaat

groenkerkBij de Maartenskerkgemeente worden duurzaamheid, betekenisgeving en ontmoeting hoog in het vaandel gedragen. Twee bijzondere initiatieven die deze waarden belichamen, zijn het Repair- en het Ontmoetingscafé waar je terecht kunt voor een reparatie of een leuke ontmoeting.

Lees alles over het Repair- en Ontmoetingscafè in het thema Ontmoeten.